Woning gevonden en nu... Hoe en wat bied je?


Als je na je zoektocht een woning hebt gevonden. Sta je voor een volgende uitdaging, wat ga je bieden… Bij het kopen van een huis, is het uitbrengen van een bod niet meer weg te denken. Wanneer het bod te laag is, is de kans groot dat je niet serieus wordt genomen of dat je wordt overboden. Met behulp van de juiste voorbereidingen en biedstrategie kom je tot de juiste prijs.

Biedingsvormen

Voordat je een goed bod uit kunt brengen, is het belangrijk om te weten welke biedingsvormen er bestaan. De vorm wordt bepaald door de verkoper van de woning. Om niet voor verrassingen te komen staan, lichten we je de verschillende biedingsvormen graag toe:

1. Onderhandelen

De meest gangbare vorm is het uitbrengen van een bod op de vraagprijs. Je kunt zowel een schriftelijk als een mondeling bod uitbrengen. Wanneer je een tegenbod ontvangt, ben je in onderhandeling. Weet jij al wat je maximaal wilt uitgeven? Dan kun je eventueel gelijk een eindbod doen met een einddatum en tijd voor de reactie van de verkoper.

2. Verkoop bij inschrijving

Onderhandelen komt bij deze vorm niet aan de orde. Hierbij geef je jouw ultieme eindbod door aan de verkopende makelaar voor een bepaalde datum en tijd. Op basis van de verschillende biedingen wordt een koper uitgekozen.

3. Online bieden

Via een online platform kun je een bod uitbrengen op een huis. Vaak zie je hier wat er precies is geboden en kun je automatische biedingen instellen wanneer je wordt overboden. Deze gaan tot een zelf gekozen maximaal bedrag.

4. Veiling

Dit kan zowel een vrijwillige als executieveiling zijn. Voor een vrijwillige veiling wordt vaak gekozen als er wordt verwacht dat hier een hogere opbrengst uit komt. Bij de executieveiling wordt niet alleen de woning verkocht maar ook het bezit. Hiermee worden openstaande schulden afgelost.

De weg naar jouw ideale bod

Nu je weet wat de verschillende biedingsvormen inhouden, ben je er nog niet. Hoe ga je nu verder? Begin met het bepalen van jouw onderhandelingsruimte, wat is voor jou de ideale en maximale prijs? Bepaal of dit in het verlengde ligt van de waarde van de woning. Denk ook aan de eventuele voorwaarden die je kan of moet stellen aan je bod. Deze kunnen invloed hebben op de keuze van de verkoper. Houd er trouwens rekening mee dat tijdens de onderhandelingen, er nog steeds bezichtigingen mogen plaatsvinden. Hieruit kunnen ook nieuwe biedingen voortkomen.

Zelf of met de makelaar?

We begrijpen dat bieden op een woning best spannend kan zijn. Overweeg, om zeker te zijn van je bod en de juiste voorwaarden, om in deze fase een aankoopmakelaar in te schakelen. Hij bespreekt samen met jou wat het juiste bod en een goede biedingsstrategie is. Bij de meeste makelaars kun je dit als losse dienst afnemen. Lees hier meer over op zorgeloos kopen.

Overbieden

Heb jij de financiële ruimte en wil je met zekerheid met kop en schouders boven andere bieders uitsteken? Dan kun je ervoor kiezen om (fors) over de vraagprijs te bieden. Dit gaat niet gepaard zonder risico’s, zo kun je het bedrag boven de waarde van de woning niet lenen. Daarnaast kan een plotselinge daling van de huizenprijzen na de koop ervoor zorgen dat je woning sneller onder water komt te staan.

Je bod is aangenomen, maar dan..

Gefeliciteerd, je bent het eens geworden met de verkoper maar is dit dan ook al bindend? De koop is pas definitief als beide partijen de koopakte hebben getekend. Hierna heb je als particuliere koper nog drie dagen bedenktijd. Wanneer je na deze drie dagen nog wilt afzien van de aankoop, kan dat alleen op basis van de ontbindende voorwaarden.

Succes met de aankoop van je woning!

    Back to top

    Interesse peilen in jouw woning?

    Schrijf je gratis in en krijg inzicht in hoe vaak jouw woning wordt bekeken, geliked en of deze in de smaak valt bij potentiële kopers!

    Naar wensk.nl