Een aankoopmakelaar inschakelen? Biedt dat meer slagingskans?


Je kunt veel doen om je positie als koper te versterken. Als je vooraan in de rij wilt staan voor jouw droomhuis, doe je er verstandig aan om een aankoopmakelaar in te schakelen? Wat doet een aankoopmakelaar voor jou en waarom biedt het meer slagingskans? Dat lees je in deze blog.

Wat doet een aankoopmakelaar?

Het kopen van een huis is niet iets wat je elke dag doet. Een aankoopmakelaar is er daarentegen wel elke dag mee bezig. Hierdoor kent de makelaar het proces door en door. De aankoopmakelaar helpt jou door het hele proces heen en zorgt ervoor dat je jouw droomhuis aankoopt tegen de beste voorwaarden en de scherpste prijs.

Wat een aankoopmakelaar precies doet, verschilt per makelaar. Als je een woning op het oog hebt, gaat de makelaar aan het werk. Hij of zij zoekt vooraf al van alles voor je uit over de woning. Als je een NVM-aankoopmakelaar inschakelt kan deze makelaar waardevolle informatie inzien, bijvoorbeeld wat de huidige eigenaar heeft betaald voor de woning en voor welke prijs andere huizen in de buurt worden verkocht.

Naast het verzamelen van informatie, gaat de aankoopmakelaar ook mee naar de (tweede) bezichtiging. De aankoopmakelaar kijkt hier of het verstandig is om een bouwtechnische keuring uit te laten voeren. Ook heeft de aankoopmakelaar een neutrale kijk naar de woning. Het kan zijn dat jij bepaalde dingen onbewust over het hoofd ziet, omdat je zo enthousiast bent over de woning. Hiervoor is het fijn om een tweede paar, professionele, ogen bij je te hebben.

Ben je na het bezichtigen nog steeds enthousiast over de woning? Dan is het tijd om te onderhandelen. In overleg met jou, bepaald de aankoopmakelaar een passende strategie en wordt er een openingsbod gedaan. Ook de voorwaarden worden goed besproken.

Is er een overeenkomst tussen jou en de verkoper bereikt? Dan bewaakt de aankoopmakelaar de belangrijke data en hij of zij controleert de koopovereenkomst. Voor het tekenen van de koopovereenkomst wordt er nog een laatste rondje door het huis gedaan. Jij en de aankoopmakelaar checken voor de laatste keer of alles in orde is. Hierna zal de koopovereenkomst getekend worden bij de notaris, de aankoopmakelaar kan mee gaan, als jij dat wilt.

De voordelen van een aankoopmakelaar

 • Alle expertise die je zelf niet hebt op het gebied van een huis kopen, worden aangevuld door de aankoopmakelaar
 • Een aankoopmakelaar laat zich niet door emoties leiden, maar kijkt ‘zakelijk’ naar de woning
 • De aankoopmakelaar ziet dingen die jij misschien over het hoofd ziet
 • De aankoopmakelaar helpt je met het maken van verstandige keuzes
 • De aankoopmakelaar neemt alle juridische risico’s en administratieve werkzaamheden uit handen

Heb je vragen? Wij helpen graag.

  Back to top

  Interesse peilen in jouw woning?

  Schrijf je gratis in en krijg inzicht in hoe vaak jouw woning wordt bekeken, geliked en of deze in de smaak valt bij potentiële kopers!

  Naar wensk.nl